PostScript Type 1

PostScript Type 1 är ett format för typsnitt som bygger på sidbeskrivningsspråket PostScript. PostScript togs ursprungligen fram av Adobe Systems.

postscript skärmtypsnittSkillnader
Det är vissa skillnader av hanteringen av PostScript Type 1 mellan PC och Macintosh. På Macintosh använder man sig av två fonter, en skärmfont som visas på skärmen och en skrivarfont som används vid utskrift. Skärmfonten är då uppbyggt av pixlar medan skrivarfonten är uppbyggd av bezierkurvor. På PC används skrivarfonten både för utskrift och för visning på skärmen.


Skalbart
postscript skrivartypsnittPostScript Type 1 var det första formatet med skalbara typsnitt. Typsnittet var alltså inte låst till vissa storlekar. För att rastreringen skulle gå snabbt så gjorde man en del begränsningar av vilka PostScript-konstruktioner som tilläts. Man tillät bara tecken vara uppbyggda med hjälp av så kallade slutna bezierkurvor. Windows 2000/XP och Mac OS X har inbyggt stöd för rastrering av Type 1-typsnitt. För att få typsnittet att se bra ut i mindre storlekar har man en inbyggd beskrivning som talar om hur typsnittet ska se bra ut vid mindre storlekar.


Stark ställning
Type 1 har en stark ställning i den grafiska industrin, mycket tack vare att det var det första skalbara typsnittet under DTP-revolutionen (DeskTop Publishing) på 1980-talet.
Specifikationer för PostScript Type 1-formatet var länge hemliga men släpptes offentliga 1990.


Användning
För att kunna använda sig utav PostScript Type 1 typsnitt måste dator såväl eventuellt skrivare stödja Post-
Script. I mitten av 1990 (inte långt efter att specifikationer för Type 1 släppts offentliga) lanserade Adobe sitt fonthanteringsssytem ATM (Adobe Type Manager). Med ATM blev det möjligt att skala sina tecken för skärm eller utskrift. Senare versioner av ATM har även stöd för de flesta typsnittsteknologier.


typsnitt.se - allt om typsnitt


Standarder
> PostScript
> TrueType
> MultipleMasterTekniker
> ClearType
> CoolType


Familjer
> Antikvor
> Linjärer
> SkripterGratis typsnitt

Typografi
Programvara
Länkar

Om typsnitt.se